Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Greenmenu.svg
Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Whitex-mark.svg
prev.svgnext.svg
Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Green
Verzenden
Thanks!
Wieling 4 8072 TE Nunspeet (NL) +31 88 - 4568 000 info@hellebrekers.nl
facebook.svgtwitter.svglinkedin.svg
kennis_1.svg
kennis_2.svg

Kennis lekt weg...

Kennis is macht, kennis delen is machtiger. Maar hoe goed iemand zijn kennis ook deelt met anderen, vraag is of alle kennis wel echt beschikbaar is en blijft voor je organisatie! Helaas wordt dat vaak pas pijnlijk duidelijk wanneer iemand het bedrijf verlaat. Ook al is het gezegde ‘niemand is onmisbaar’, toch zijn bepaalde mensen dat wel.

Verwacht of onverwacht verlies

Hoe goed iemand ook is in zijn of haar werk, er komt een moment van afscheid nemen. Dit kan gepland zijn, omdat iemand met pensioen gaat. Maar ook compleet onverwacht zijn vanwege ziekte, andere baan, verhuizing, arbeidsconflict of noem maar op. Met het vertrek vloeit er kennis en ervaring weg. Uiteraard heeft dit bij het vertrek van de één een grotere impact op de organisatie dan het vertrek van een ander. Feit blijft dat de organisatie tijd, moeite en geld gestoken heeft in de medewerker en dat dit kapitaal het pand verlaat en de kennis helaas verloren is gegaan.
peter.svg

Neem Peter…

Peter werkt al 36 jaar onafgebroken bij fabriek Sapalot, producent van verschillende sappen in kartonnen verpakkingen. Begonnen als leerling-monteur heeft hij zichzelf opgewerkt tot Senior Projectmanager. Door ervaring en het volgen van relevante opleidingen en cursussen, weet Peter alles van de werkprocessen, samenstellingen van de producten, de productielijnen en alles wat er op logistiek gebied moet gebeuren. Komt een projectleider ergens niet uit, dan wordt Peter er bij gehaald. Hij helpt graag en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk “downtime” is.
Het bedrijf heeft een mooi prepensioen plan, maar Peter heeft nooit aangegeven daar gebruik van te willen maken. Hij is nog vitaal en gaat met veel plezier naar zijn werk. Drie maanden voor de prepensioendatum gaat het mis; Peter is door persoonlijke omstandigheden genoodzaakt toch gebruik te maken van de regeling.
Artboard 3.svg
Artboard 1.svg
Artboard 4.svg

Kennis behouden

Het inventariseren van alle product- en proces gerelateerde onderdelen kost tijd, maar levert daarna al vrij snel resultaat op. Belangrijk is dat deze stap genomen wordt samen met de medewerkers die veel kennis en ervaring hebben. Zij kunnen aangeven op welk moment zij een andere werkwijze hanteren die beter is dan de op papier uitgeschreven handleidingen. Hun werkwijze wordt dan de nieuwe standaard zoals iedereen gaat werken.

En nu?

Veel bedrijven hebben een eigen ‘Peter’ of ‘Petra’; die ene persoon die dusdanig veel kennis en ervaring heeft, dat zijn vertrek echt een probleem voor de organisatie betekent. De kennis zit in het hoofd en is nergens opgeslagen. De ervaring zorgt voor de juiste keuzes en instellingen, maar niemand anders weet precies hoe. ‘Zo doen we het altijd en dan gaat het goed’, werkt helaas niet meer, omdat degene die het altijd heeft gedaan… er niet meer is.

Vastleggen kennis en ervaring

Een organisatie is veel minder kwetsbaar wanneer het niet alleen hoeft te vertrouwen op de kennis en ervaring van medewerkers. Het staat sterker wanneer beide vooraf gedefinieerd worden. Onder definitie verstaan we het digitaal vastleggen van alle variabelen die vooraf, tijdens en na het productieproces voorkomen. Het bevat alle specificaties van ieder afzonderlijk product. De definitiefase is onderdeel van een Manufacturing Execution System, kortweg MES.
Een voorbeeld van een definitie van één specifiek product:
  • Wat is het exacte recept?
  • Welke resources zijn nodig?
Mens
wie zijn er nodig om de order uit te voeren?
Machine
welke machine is het meest geschikt, wanneer wordt deze in het proces ingezet en is deze beschikbaar?
Middelen
welke ingrediënten, mal, matrijs, etc. zijn nodig?
  • Wat is de planning?
Door al deze gegevens vooraf digitaal in MES op te slaan, wordt er altijd op dezelfde en juiste manier gewerkt.

Digitalisering maakt flexibelere inzet medewerkers mogelijk

Doordat de kennis en ervaring van Peter nu in een database opgeslagen zit, is het eenvoudiger om bepaalde procesmatige taken bij andere medewerkers neer te leggen. De afhankelijkheid van Peter is er niet meer. Met de inzet van procesvisualisatie software (SCADA) in combinatie met HMI-schermen, is er nu een flexibelere inzet van personeel mogelijk op de werkvloer bij Sapalot.

Andere voordelen

Naast het feit dat product- en proceskennis nu opgeslagen is, zijn er meerdere voordelen.
  • Eén van de grotere voordelen van definiëren en digitaliseren is een consistentere kwaliteitsoutput. Het vastleggen van alle variabelen geeft zowel op korte (éénmalige orders) als op lange termijn (herhaalopdrachten) een zelfde product.
  • Ander voordeel is, dat er minder (handmatige) fouten bij de samenstelling worden gemaakt. Dit levert minder afval op, doordat batches nagenoeg niet meer afgekeurd hoeven te worden.
Meer weten over definiëren en digitaliseren is te vinden op de website van Visual Link  Software, het Manufacturing Execution System van Hellebrekers Industriële Automatisering.