Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Greenmenu.svg
Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Whitex-mark.svg
prev.svgnext.svg
Hellebrekers_Industriele Automatisering_Logo_Green
Verzenden
Thanks!
Wieling 4 8072 TE Nunspeet (NL) +31 88 - 4568 000 info@hellebrekers.nl
facebook.svgtwitter.svglinkedin.svg
machine_1.svg
machine_2.svg
machine_3.svg

Machinepark staat stil...

Stilstand is achteruitgang en dat wil geen enkele producent. U wilt uw machinepark natuurlijk zo optimaal en efficiënt mogelijk laten draaien en iedere uur ongeplande stilstand doet daar afbreuk aan. Uiteraard heeft u voldoende geschoold technisch personeel, een periodiek en preventief onderhoudsplan en bij de aanschaf van nieuwe machines let u niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de levensduurkosten. Maar ondanks al deze voorzorgsmaatregelen kan er toch ongewenste stilstand ontstaan. Hoe? Dat wilt u natuurlijk graag weten.
box 2.svg

Case Boxalot

Het bedrijf Boxalot produceert 24/7 dozen in allerlei vormen, maten, kleuren en diverse materialen. Van grondstofverwerking, kartonfabricage, nabewerking, verpakken en palletiseren tot opslag; Boxalot doet alles in huis. Ze hebben in totaal zeven productielijnen. Qua omzet draait de fabriek op zich prima, maar de directeur merkt dat de winstmarges structureel naar beneden lopen. Ergens gaat er in het proces iets niet goed, maar waar? Besloten wordt om per productielijn te onderzoeken wat de beschikbaarheid is, hoeveel kwalitatief goede producten er geproduceerd worden en de algehele prestatie van de lijnen. Na vergelijking van de cijfers blijkt lijn 2 gemiddeld veel langer stil te staan dan de overige lijnen; de beschikbaarheid is slechts 45%. Maar waarom? Dat kan de directeur niet terugvinden in zijn gegevens.

Overall Equipment Efficiency

De OEE, oftewel de Overall Equipment Efficiency is het percentage dat weergeeft hoe uw machinepark werkelijk draait ten opzichte van het hoogst haalbare. Het is de vermenigvuldiging van de beschikbaarheid van de machine, de prestatie en de kwaliteit. Vaak nog wordt de OEE handmatig bijgehouden. Nadeel hiervan is, dat de OEE pas achteraf berekend wordt. Bijsturen gedurende het productieproces is dan uiteraard wel mogelijk, maar niet gebaseerd op real-time informatie. Wanneer deze gegevens gedigitaliseerd zijn, kan de operator direct op z’n tablet of monitor zien wat de oorzaak is van een lagere OEE. Slimme analyses van de datastromen leggen namelijk veel meer relaties tussen oorzaak en gevolg bloot dan een operator kan aan de hand van een handmatig berekende OEE.
De OEE, oftewel de Overall Equipment Efficiency is het percentage dat weergeeft hoe uw machinepark werkelijk draait ten opzichte van het hoogst haalbare.

Return on investment

Voor bedrijven waarvan de inschatting is dat er veel sneller en beter geproduceerd kan worden, is het verstandig over te stappen op een gedigitaliseerd systeem. De investering die hiertoe nodig is (in PLC's (programmable logic controllers), sensoren en in een geautomatiseerd OEE systeem) is relatief laag en verdient zichzelf over het algemeen redelijk snel terug. Dit is zelfs zonder rekening te houden met de uren die een operator nu wekelijks kwijt is aan het handmatig invullen of terugvinden van allerlei gegevens.
Voor het bedrijf Boxalot zorgde digitalisering ervoor dat inzichtelijk werd waarom productielijn 2 voornamelijk ’s nachts langer stilstond dan de rest. Met de invoering van SCADA procesvisualisatie software werden bepaalde trends steeds duidelijker. In combinatie met gegevens vanuit sensoren die temperatuur alarmeringen afgaven (data opgeslagen in de OEE-module van MES), bleek dat de nachtelijke kou in de hal het lastiger maakte om deze lijn volwaardig te laten draaien.
Na uitgebreide calculatie bleek dat het verwarmen van een deel van de lijn voldoende om de lijn probleemloos en nog steeds rendabel te laten draaien.

Visual Link Software | Module OEE

Onderdeel van het Manufacturing Execution System (MES) Visual Link Software is de module Analyse. Onderdeel van deze module is de digitale, real-time berekening van de OEE. Als eerste stap richting digitalisering is het implementeren van de Analyse-module zeker aan te bevelen. In de praktijk komt het voor dat digitalisering van de productiegegevens de gemiddelde OEE laat stijgen van 40% naar 80%. Bijkomend voordeel is, dat de implementatie over het algemeen zonder down-time kan plaatsvinden.
Meer weten over de OEE? Lees dan ook de whitepaper ‘Hoe scoort uw OEE’.